Hållbar rymd

Written by johwen on. Posted in Aktuellt, Nyheter, Övrigt

I ett samarbete med Spaceport Sweden i Kiruna utvecklade studenter i projektkursen, Sustainable Living, som är en del av civilingenjörsprogrammen maskinteknik och hållbar energiteknik, ett produktkoncept för hushåll som inspirerades av livet på en rymdstation. Ett antagande var att 3D skrivare kommer att vara ett naturligt ”redskap” i framtidens hushåll.
Produkten som studenterna tog fram demonstrerade ett smart och innovativt sätt att återvinna plastskräp, exempelvis godispåsar, flaskor och förpackningsmaterial så att hushållen kan bli självförsörjande på plastfilament, dvs. det material som används i 3D printrar.
Studenterna utvecklade ett system för att smälta ned plastskräpet till återanvändbart material. Genom att sortera och återvinna plastskräpet direkt i hushållet slipper man inte bara köpa material till det framtida hushållets 3D skrivare, utan man minskar även transporter och inspirerar till att återvinna allt plastskräp.

Spaceport Swedens VD Karin Nilsdotter säger:
”Produktkonceptet är intressant för Spaceport Sweden i och med att vi är med och skapar ett hållbart samhälle, men även satsar på att bygga ett rymdcenter i Kiruna där ekologisk och social hållbarhet är viktigt. I rymdcentret kommer forskare, företag och besökare få tillgång till rymden som en plattform för att utveckla både kunskap och regionen. Att samverka med akademi och studenter är en prioriterad strategi för Spaceport Sweden. Både för att ta tillvara på talang, kunskap och innovativa idéer som bidrar till utvecklingen av denna nya industri men också för att visa på vilka spännande framtidsmöjligheter vår region erbjuder.”

Är du intresserad av att veta mer, kontakta Johan Wenngren, Produktinnovation, johan.wenngren@ltu.se

Hallbar rymd

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.